Indeks glikemiczny w codziennej diecie
Indeks glikemiczny (IG) - wskaźnik, który mówi o szybkości wzrostu glikemii po spożyciu danego produktu w porównaniu do spożycia glukozy.
Indeks glikemiczny (IG) – wskaźnik, który mówi o szybkości wzrostu glikemii po spożyciu danego produktu w porównaniu do spożycia glukozy (dostarczając tą samą ilość węglowodanów – „cukrów”). lm wyższy indeks glikemiczny, tym szybciej wzrasta stężenie glukozy we krwi.
Wyróżniamy 3 grupy produktów: IG < 55, IG 55-70, IG > 70.
Podstawą diety powinny być produkty o niskim IG. Cukry z tych produktów są uwalniane stopniowo i nie powodują dużych poposiłkowych wzrostów glikemii.
IG < 55 produkty o niskim IG
Produkty, które należy wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu.
IG 55-70 produkty o średnim IG
Produkty, które należy wybierać od czasu do czasu.
IG > 70 produkty o wysokim IG
Produkty, które należy wybierać rzadko.
Wpływ na wysokość indeksu gllkemicznego mają:
- zawartość węglowodanów i ich rodzaj; im więcej węglowodanów prostych (cukrów) w danym produkcie, tym wyższy IG;
- błonnik – rodzaj błonnika; im więcej rozpuszczalnego błonnika w produkcie, tym IG jest niższy. Do takich produktów zaliczymy fasolę, soczewicę, płatki owsiane;
- zawartość białka i tłuszczu, które spowalniają wchłanianie cukru;
- sposób przygotowania posiłku – czas przygotowania, rozdrobnienie, pozbycie się skórki zwiększają IG;
- dojrzałość produktu.