Indeks glikemiczny w codziennej diecie

Indeks glikemiczny (IG) - wskaźnik, który mówi o szybkości wzrostu glikemii po spożyciu danego produktu w porównaniu do spożycia glukozy.

05 - lekarz rodzinny, lekarz pediatra, lekarz chorób wewnętrznych, pielęgniarka, położna - Świdnik - PLR Brzeziny III

Indeks glikemiczny (IG) – wskaźnik, który mówi o szybkości wzrostu glikemii po spożyciu danego produktu w porównaniu do spożycia glukozy (dostarczając tą samą ilość węglowodanów – „cukrów”). lm wyższy indeks glikemiczny, tym szybciej wzrasta stężenie glukozy we krwi.

Wyróżniamy 3 grupy produktów: IG < 55, IG 55-70, IG > 70.

Podstawą diety powinny być produkty o niskim IG. Cukry z tych produktów są uwalniane stopniowo i nie powodują dużych poposiłkowych wzrostów glikemii.

IG < 55 produkty o niskim IG

Produkty, które należy wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu.

Indeks glikemiczny w codziennej diecie Indeks glikemiczny w codziennej diecie

IG 55-70 produkty o średnim IG

Produkty, które należy wybierać od czasu do czasu.

Indeks glikemiczny w codziennej diecie Indeks glikemiczny w codziennej diecie

IG > 70 produkty o wysokim IG

Produkty, które należy wybierać rzadko.

Indeks glikemiczny w codziennej diecie Indeks glikemiczny w codziennej diecie

Wpływ na wysokość indeksu gllkemicznego mają:

  • zawartość węglowodanów i ich rodzaj; im więcej węglowodanów prostych (cukrów) w danym produkcie, tym wyższy IG;
  • błonnik – rodzaj błonnika; im więcej rozpuszczalnego błonnika w produkcie, tym IG jest niższy. Do takich produktów zaliczymy fasolę, soczewicę, płatki owsiane;
  • zawartość białka i tłuszczu, które spowalniają wchłanianie cukru;
  • sposób przygotowania posiłku – czas przygotowania, rozdrobnienie, pozbycie się skórki zwiększają IG;
  • dojrzałość produktu.