DNA MOCZANOWA - dieta

Pierwsza polska kolchicyna.

01 - lekarz rodzinny, lekarz pediatra, lekarz chorób wewnętrznych, pielęgniarka, położna - Świdnik - PLR Brzeziny III

PRODUKTY ZALECANE

  • mleko i przetwory
  • produkty zbożowe: biały chleb, makaron, kajzerka
  • warzywa: ogórki, pomidory, kapusta surowa i kiszona, buraki czerwone, cukinia, marchew
  • owoce: jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, czereśnie, brzoskwinie, truskawki, maliny, agrest
  • mięso: chuda wędlina drobiowa
  • tłuszcze: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy
  • orzechy włoskie, ziemne

PRODUKTY DOZWOLONE w ograniczonych ilościach

  • niektóre ryby: flądra, lin
  • mięso wołowe, kiełbasa wieprzowa, wołowa, parówki (max 100 g/dzlennie)
  • warzywa: fasola szparagowa, soczewica, groch, fasola biała, kapusta czerwona
  • kapusta włoska
  • owoce: banany, melony

PRODUKTY NIEZALECANE

  • szynka, drób, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, podroby
  • ryby: łosoś, dorsz, makrela, pstrąg, karp, śledź
  • warzywa: groszek zielony, kalafior, brokuły, brukselka, papryka, por, szpinak
  • borowiki, pieczarki
  • ostre przyprawy