DNA MOCZANOWA - dieta
Pierwsza polska kolchicyna.

PRODUKTY ZALECANE
- mleko i przetwory
- produkty zbożowe: biały chleb, makaron, kajzerka
- warzywa: ogórki, pomidory, kapusta surowa i kiszona, buraki czerwone, cukinia, marchew
- owoce: jabłka, gruszki, wiśnie, winogrona, czereśnie, brzoskwinie, truskawki, maliny, agrest
- mięso: chuda wędlina drobiowa
- tłuszcze: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy
- orzechy włoskie, ziemne
PRODUKTY DOZWOLONE w ograniczonych ilościach
- niektóre ryby: flądra, lin
- mięso wołowe, kiełbasa wieprzowa, wołowa, parówki (max 100 g/dzlennie)
- warzywa: fasola szparagowa, soczewica, groch, fasola biała, kapusta czerwona
- kapusta włoska
- owoce: banany, melony
PRODUKTY NIEZALECANE
- szynka, drób, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, podroby
- ryby: łosoś, dorsz, makrela, pstrąg, karp, śledź
- warzywa: groszek zielony, kalafior, brokuły, brukselka, papryka, por, szpinak
- borowiki, pieczarki
- ostre przyprawy