DIETA HIPOLIPEMICZNA 1000 kcal

Dieta hipolipemiczna polega na ograniczeniu spożycia energii pochodzącej z tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.

03 - lekarz rodzinny, lekarz pediatra, lekarz chorób wewnętrznych, pielęgniarka, położna - Świdnik - PLR Brzeziny III

Dieta hipolipemiczna polega na ograniczeniu spożycia energii pochodzącej z tłuszczów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.
Energia powinna być dostarczana zgodnie z zapotrzebowaniem pacjenta. Osoby otyte i z nadwagą powinny zredukować masę ciała.

  • Węglowodany wyrównują wartość energetyczną, nie mają wpływu na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi. Należy jednak ograniczyć cukry proste (glukoza, sacharoza, fruktoza) – zwiększają one w wątrobie syntezę lipoproteid VLDL, będących źródłem miażdzycorodnego cholesterolu LDL z energii dostarczanej z pożywieniem
  • Białko – 10-15% energii
  • Nasycone kwasy tłuszczowe powodują wzrost frakcji LDL – w diecie od 7% do 10% energii
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i linolenowy zawarte w oleju słonecznikowym, sojowym czy rzepakowym) – powodują spadek stężenia frakcji lipoproin LDL, ale także spadek HDL – 8% energii.
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek) powodują obniżenie frakcji LDL, a frakcja HDL pozostaje na tym samym poziomie – 10% energii.
  • Cholesterol – poniżej 200 mg/dobę – na obniżenie zawartości cholesterolu ma wpływ błonnik pokarmowy (zwiększa on wydalanie tłuszczu z kałem).
  • Błonnik pokarmowy – 30-35 g/d.
  • Witaminy antyoksydacyjne: A, C i beta-karoten – chronią nienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem i powstawaniem zmodyfikowanych cząstek LDL, które uszkadzają śródbłonek naczyń krwionośnych i powodują rozwój miażdżyc.
  • SÓL – 5-6 g/d, tyle soli jest zawarte w pożywieniu, które spożywany bez dosalania potraw. ZAKAZ SOLENIA!
  • ALKOHOL – źródło energii, spożywany w nadmiarze sprzyja wzrostowi triglicerydów w surowicy krwi.

ŚNIADANIE

Kanapki: chleb Graham 30 g, margaryna niskotłuszczowa 5g, szynka wiejska 10 g, papryka czerwona 20 g, sałata 5g, pomidor 100 g, herbata 250 g

II ŚNIADANIE

Kaszka manna na mleku: mleko 0,5% tłuszczu 100 g, kaszka manna 20 g, jabłko 150 g

OBIAD

Zupa: zupa pomidorowa 250 g, ryż 15g
II Danie: ziemniaki 100 g, kurczak gotowany w jarzynach 100 g, marchewka z groszkiem 50 g, kompot z jabłek 200 g

PODWIECZOREK

Sałatka owocowa: brzoskwinia 50 g, grapefruit 250 g, kiwi 100 g, pomarańcza 150 g, cytryna 5 g, kefir 2% tłuszczu 50 g

KOLACJA

chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 30 g, margaryna niskotłuszczowa 10g, parówki z kurczaka 50 g, musztarda 10g

produkty i potrawy zalecane

Produkty i potrawy
NAPOJESłaba herbata, chude mleko, kawa zbożowa z mlekiem, soki z owoców i warzyw, chudy jogurt
PIECZYWOPieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo z dodatkiem soi
DODATKI DO PIECZYWAChudy twaróg, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy niskosłodzone, białko jaja, serek sojowy
ZUPY I SOSY GORĄCEWarzywne, owocowe, krupnik, mleczne na mleku odtłuszczonym
DODATKI DO ZUPBułka, grzanki, ryż, kasze, ziemniaki, makaron
MIĘSO, DRÓB, RYBYChude gatunki, cielęcina, indyk, kurczak bez skóry, królik, potrawy gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu, ryby chude słodkowodne, ryby morskie
POTRAWY PÓŁMIESNE I BEZMIĘSNEMakaron z mięsem, makarony, leniwe, pierogi, kluski ziemniaczane, risotto
TŁUSZCZEOleje zawierające jednonie-nasycone kwasy tłuszczowe: rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje zawierające wielonie-nasycone kwasy tłuszczowe: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany
WARZYWA I OWOCEWarzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola, groch, soczewica, kukurydza
ZIEMNIAKIGotowane, pieczone
DESERYGalaretki, kisiele, budynie na chudym mleku, sałatki owocowe, kompoty
PRZYPRAWYKorzenne, musztarda
SOSY ZIMNESosy owocowe

produkty i potrawy zalecane w umiarkowanych ilościach

Produkty i potrawy
NAPOJESłaba kawa rozpuszczalna z mlekiem, jogurt półtłusty. mleko półtłuste, w ograniczonej ilości czerwone wino
PIECZYWOChleb żytni, pieczywo jasne
DODATKI DO PIECZYWAMasło, margaryna, dżem, powidła, miód, całe jaja, sery: gouda, edamski, brie, camembert, parówki
ZUPY I SOSY GORĄCEGrzybowe
DODATKI DO ZUPLane ciasto, groszek ptysiowy
MIĘSO, DRÓB, RYBYWołowina, dziczyzna, chuda wieprzowina, ryby smażone na dozwolonych olejach, wędzone
POTRAWY PÓŁMIESNE I BEZMIĘSNEKrokiety, bigos, zapiekanki
TŁUSZCZEMasło, margaryny miękkie
WARZYWA I OWOCEOrzechy laskowe, włoskie, migdały
DESERYBezy, biszkopty
PRZYPRAWYOstre przyprawy
SOSY ZIMNESosy sałatkowe – niskotłuszczowe

produkty i potrawy przeciwskazane w diecie hipolipemicznej

Produkty i potrawy
NAPOJEMocna herbata, kawa naturalna ze śmietanką, alkohol, jogurt pełnotłusty
PIECZYWOChleb świeży, rogaliki francuskie
DODATKI DO PIECZYWAMasło w dużych ilościach, sery pełnotłuste. smalec, konserwy, tłuste wędliny, żółtka
ZUPY I SOSY GORĄCENa wywarach mięsnych, kostnych, tłuste, zawiesiste, zaprawione śmietana
DODATKI DO ZUPFrancuskie
MIĘSO, DRÓB, RYBYWszystkie mięsa tłuste, wieprzowina, baranina, podroby, potrawy smażone na tłuszczu
POTRAWY PÓŁMIESNE I BEZMIĘSNERacuchy, owoce smażone w cieście, placki ziemniaczane
TŁUSZCZESmalec, słonina, margaryny twarde
WARZYWA I OWOCEWarzywa solone, konserwowe, orzechy solone
ZIEMNIAKISmażone na tłuszczu, placki, frytki
DESERYTorty, czekolady, batony, kremy
PRZYPRAWYOcet, sól
SOSY ZIMNEMajonez, sosy i kremy ze śmietaną i dużą ilością tłuszczu