Dieta dla chorego na cukrzycę typu 2
Podstawowa dzienna racja pokarmowa dla chorego na cukrzycę typu 2 (ok. 1500 kcal).

Podstawowa dzienna racja pokarmowa dla chorego na cukrzycę typu 2 (ok. 1500 kcal). Wybrane porcje należy spożywać w 5 posiłkach; codziennie wybieraj inne porcje z każdej grupy produktów w celu urozmaicenia diety.
Mięso i zamienniki – CODZIENNIE ZJEDZ 1 PORCJĘ – ok 170 kcal
- ryba patroszona (200 g)
- pierś kurczaka (15Og)
- schab z kością 1 kotlet (130 g)
- cielęcina bez kości (150g)
- 8 plasterków kiełbasy szynkowej (100 g)
- 7 plasterków polędwicy wędzonej (100 g)
- 14 plasterków wędliny drobiowej (100 g)
- fasola, groch (40 g) – węglowodanów 16g
Warzywa – CODZIENNIE ZJEDZ 4 PORCJE – każda zawiera ok. 10g węglowodanów i ok. 60 kcal
- kalafior (250 g) – węglowodanów 7g
- fasola (200 g) – węglowodanów 7g
- sałata (400 g) – węglowodanów 6g
- kapusta (200 g) – węglowodanów 10g
- marchew (200 g) – węglowodanów 10g
- 2 pomidory (250g) – węglowodanów 6g
- ziemniaki (90 g) – węglowodanów 15g
- papryka (200 g) – węglowodanów 9g
Produkty zbożowe – CODZIENNIE ZJEDZ 5 PORCJI – każda zawiera ok. 22g węglowodanów i ok. 110 kcal
- 2 kopiaste łyżki płatków owsianych (30g) – węglowodanów 19g
- 3 płaskie łyżki stołowe ryżu „parboiled” (30g) – węglowodanów 23g
- 3 kopiaste łyżki stołowe makaranu (30g) – węglowodanów 23g
- 4 płaskie łyżki stołowe mąki (30g) – węglowodanów 22g
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego o grubości 1cm (50g) – węglowodanów 23g
- 4 kromki chleba chrupkiego (30g) – węglowodanów 22g
Owoce – CODZIENNIE ZJEDZ 3 PORCJE – każda zawiera ok. 8 g węglowodanów i ok. 40 kcal
- kiwi (100g) – węglowodanów 10g
- 7 truskawek (100g) – węglowodanów 5g
- 5 śliwek (100g) – węglowodanów 10 g
- 1/2 jabłka (100g) – węglowodanów 7g
- 1/2 gruszki (100g) – węglowodanów 9g
- 1/2 pomarańczy (100g) – węglowodanów 7g
Produkty mleczne – CODZIENNIE ZJEDZ 2 PORCJE – każda zawiera ok. 12g węglowodanów i ok. 90 kcal
- ser biały chudy (80g) – węglowodanów 3g
- kefir 13% tłuszczu (200g) – węglowodanów 9g
- mały jogurt owocowy 0% tłuszczu (150g) – węglowodanów 12g
- twarożek homogenizowany 0% tłuszczu (150g) – węglowodanów 5g
- szklanka maślanki (250 ml) – węglowodanów 12g
- szklanka mleka (250 ml) 0,5% tłuszczu – węglowodanów 13g
Tłuszcze – CODZIENNIE ZJEDZ 2 PORCJE – każda zawiera ok. 130 kcal
- 1 łyżka stołowa oleju (15g) – 135 kcal
- 2 płaskie łyżki stołowe margaryny miękkiej (30g) – 130 kcal
Łakocie – MOŻESZ ZJEŚĆ NAJWYŻEJ 2 PORCJE – dopuszczalne, ale niepolecane
- pół szklanki soku owocowego niesłodzonego (125g) 70 kcal – węglowodanów 12g
- 2 płaskie łyżki dżemu niskosłodzonego (25g) 40 kcal – węglowodanów 10g
UWAGA: Podane ilości węglowodanów odpowiadają węglowodanym przyswajalnym.
Kontroli glikemii sprzyja
- Regularność przyjmowania posiłków
- Zbliżona kaloryczność posiłków każdego dnia
- Kontrola ilości spożywanych węglowodanów
- Unikanie spożywania węglowodanów prostych
- Dostosowanie diety do wykonywanej pracy
Dobór produktów spożywczych w diecie chorego na cukrzycę typu 2
Produkty zalecane
Produkty i potrawy | |
---|---|
Produkty zbożowe | Pieczywo razowe, chleb chrupki, płatki owsiane, makaron, musli (bez dodatku cukru), kasze gruboziarniste: gryczana, jęczmienna, pęczak; ryż brązowy, ryż „parboiled” |
Warzywa | Warzywa świeże i mrożone, soki warzywne |
Owoce | Owoce świeże i mrożone, owoce, konserwowe (niesłodzone) |
Nabiał | Mleko odtłuszczone, ser biały chudy lub półtłusty, jogurt, kefir chudy, maślanka, serwatka, białko jajek |
Ryby i owoce morza | Ryby z rusztu, grilla, pieczone, gotowane, w galarecie; unikać skóry |
Mięso | Indyki i kurczaki (bez skóry), cielęcina, bardzo chuda wołowina i jagnięcina, króliki, dziczyzna |
Nasiona roślin strączkowych | Fasola, groch, soja, soczewica |
Tłuszcze | Oleje zawierające jednonienasy-cone kwasy tłuszczowe: olej rzepakowy i oliwa z oliwek |
Zupy | Zupy warzywne, chude wywary mięsne |
Desery | Wszelkie orzechy i migdały (niesolone), sałatki owocowe (bez dodatku cukru), galaretki, kisiele, budynie na mleku chudym (bez dodatku cukru) |
Napoje | Kawa nitrowana lub instant, herbata, herbatki owocowe i ziołowe, woda, napoje bezkaloryczne, bezalkoholowe, kawa zbożowa |
Sosy przyprawy | Pieprz, musztarda, zioła, chrzan, przyprawy korzenne, koncentrat pomidorowy |
Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach
Produkty i potrawy | |
---|---|
Produkty zbożowe | Ryż biały, płatki kukurydziane, kasza jaglana |
Warzywa | Ziemniaki |
Owoce | Owoce suszone, soki owocowe |
Nabiał | Mleko półtłuste, sery: Brie, Camembert, Mozarella, Feta, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu, dwa całe jaja na tydzień |
Ryby i owoce morza | Ryby smażone na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek, małże i homary |
Mięso | Wędliny typu polędwica i szynka (bez tłuszczu) drobiowe, wołowe, wieprzowe |
Tłuszcze | Oleje zawierające kwasy wielonienasycone, np.: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z pestek winogron, krokoszowy; margaryny miękkie (nieuwodórnione), margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu |
Desery | Dżem niskosłodzony |
Napoje | Alkohol, kakao, niskotłuszczowe napoje czekoladowe niesłodzone |
Sosy przyprawy | Sosy sałatkowe niskotłuszczowe (np. na bazie chudego jogurtu) |
Produkty przeciwwskazane
Produkty i potrawy | |
---|---|
Produkty zbożowe | Rogaliki francuskie, pieczywo białe, paluszki słone, krakersy |
Warzywa | Frytki, warzywa konserwowane, chipsy |
Owoce | Owoce kandyzowane i w syropie |
Nabiał | Tłuste mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurt pełnotłusty, kremowy |
Ryby i owoce morza | Ryby smażone na innych tłuszczach niż wymienione, kawior, krewetki, kalmary |
Mięso | Mięso z widocznym tłuszczem, gotowe mięso mielone, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety, wątroba |
Tłuszcze | Masło, smalec, słonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej. palmowy i kokosowy, tłuszcze uwodornione |
Zupy | Zupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami |
Desery | Lody, kremy, torty, wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszteciki), czekolada, batony czekoladowe, cukierki, sosy na śmietanie lub maśle, orzechy i wiórki kokosowe, orzechy solone |
Napoje | Czekolada, kawa ze śmietanką, gotowana kawa, kawa po turecku, napoje słodzone |
Sosy przyprawy | Majonez, sól dodana, sosy i kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz |