Dieta dla chorego na cukrzycę typu 2

Podstawowa dzienna racja pokarmowa dla chorego na cukrzycę typu 2 (ok. 1500 kcal).

02 - lekarz rodzinny, lekarz pediatra, lekarz chorób wewnętrznych, pielęgniarka, położna - Świdnik - PLR Brzeziny III

Podstawowa dzienna racja pokarmowa dla chorego na cukrzycę typu 2 (ok. 1500 kcal). Wybrane porcje należy spożywać w 5 posiłkach; codziennie wybieraj inne porcje z każdej grupy produktów w celu urozmaicenia diety.

Mięso i zamienniki – CODZIENNIE ZJEDZ 1 PORCJĘ – ok 170 kcal

  • ryba patroszona (200 g)
  • pierś kurczaka (15Og)
  • schab z kością 1 kotlet (130 g)
  • cielęcina bez kości (150g)
  • 8 plasterków kiełbasy szynkowej (100 g)
  • 7 plasterków polędwicy wędzonej (100 g)
  • 14 plasterków wędliny drobiowej (100 g)
  • fasola, groch (40 g) – węglowodanów 16g

Warzywa – CODZIENNIE ZJEDZ 4 PORCJE – każda zawiera ok. 10g węglowodanów i ok. 60 kcal

  • kalafior (250 g) – węglowodanów 7g
  • fasola (200 g) – węglowodanów 7g
  • sałata (400 g) – węglowodanów 6g
  • kapusta (200 g) – węglowodanów 10g
  • marchew (200 g) – węglowodanów 10g
  • 2 pomidory (250g) – węglowodanów 6g
  • ziemniaki (90 g) – węglowodanów 15g
  • papryka (200 g) – węglowodanów 9g

Produkty zbożowe – CODZIENNIE ZJEDZ 5 PORCJI – każda zawiera ok. 22g węglowodanów i ok. 110 kcal

  • 2 kopiaste łyżki płatków owsianych (30g) – węglowodanów 19g
  • 3 płaskie łyżki stołowe ryżu „parboiled” (30g) – węglowodanów 23g
  • 3 kopiaste łyżki stołowe makaranu (30g) – węglowodanów 23g
  • 4 płaskie łyżki stołowe mąki (30g) – węglowodanów 22g
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego o grubości 1cm (50g) – węglowodanów 23g
  • 4 kromki chleba chrupkiego (30g) – węglowodanów 22g

Owoce – CODZIENNIE ZJEDZ 3 PORCJE – każda zawiera ok. 8 g węglowodanów i ok. 40 kcal

  • kiwi (100g) – węglowodanów 10g
  • 7 truskawek (100g) – węglowodanów 5g
  • 5 śliwek (100g) – węglowodanów 10 g
  • 1/2 jabłka (100g) – węglowodanów 7g
  • 1/2 gruszki (100g) – węglowodanów 9g
  • 1/2 pomarańczy (100g) – węglowodanów 7g

Produkty mleczne – CODZIENNIE ZJEDZ 2 PORCJE – każda zawiera ok. 12g węglowodanów i ok. 90 kcal

  • ser biały chudy (80g) – węglowodanów 3g
  • kefir 13% tłuszczu (200g) – węglowodanów 9g
  • mały jogurt owocowy 0% tłuszczu (150g) – węglowodanów 12g
  • twarożek homogenizowany 0% tłuszczu (150g) – węglowodanów 5g
  • szklanka maślanki (250 ml) – węglowodanów 12g
  • szklanka mleka (250 ml) 0,5% tłuszczu – węglowodanów 13g

Tłuszcze – CODZIENNIE ZJEDZ 2 PORCJE – każda zawiera ok. 130 kcal

  • 1 łyżka stołowa oleju (15g) – 135 kcal
  • 2 płaskie łyżki stołowe margaryny miękkiej (30g) – 130 kcal

Łakocie – MOŻESZ ZJEŚĆ NAJWYŻEJ 2 PORCJE – dopuszczalne, ale niepolecane

  • pół szklanki soku owocowego niesłodzonego (125g) 70 kcal – węglowodanów 12g
  • 2 płaskie łyżki dżemu niskosłodzonego (25g) 40 kcal – węglowodanów 10g

UWAGA: Podane ilości węglowodanów odpowiadają węglowodanym przyswajalnym.

Kontroli glikemii sprzyja

  • Regularność przyjmowania posiłków
  • Zbliżona kaloryczność posiłków każdego dnia
  • Kontrola ilości spożywanych węglowodanów
  • Unikanie spożywania węglowodanów prostych
  • Dostosowanie diety do wykonywanej pracy

Dobór produktów spożywczych w diecie chorego na cukrzycę typu 2

Produkty zalecane

Produkty i potrawy
Produkty zbożowePieczywo razowe, chleb chrupki, płatki owsiane, makaron, musli (bez dodatku cukru), kasze gruboziarniste: gryczana, jęczmienna, pęczak; ryż brązowy, ryż „parboiled”
WarzywaWarzywa świeże i mrożone, soki warzywne
OwoceOwoce świeże i mrożone, owoce, konserwowe (niesłodzone)
NabiałMleko odtłuszczone, ser biały chudy lub półtłusty, jogurt, kefir chudy, maślanka, serwatka, białko jajek
Ryby i owoce morzaRyby z rusztu, grilla, pieczone, gotowane, w galarecie; unikać skóry
MięsoIndyki i kurczaki (bez skóry), cielęcina, bardzo chuda wołowina i jagnięcina, króliki, dziczyzna
Nasiona roślin strączkowychFasola, groch, soja, soczewica
TłuszczeOleje zawierające jednonienasy-cone kwasy tłuszczowe: olej rzepakowy i oliwa z oliwek
ZupyZupy warzywne, chude wywary mięsne
DeseryWszelkie orzechy i migdały (niesolone), sałatki owocowe (bez dodatku cukru), galaretki, kisiele, budynie na mleku chudym (bez dodatku cukru)
NapojeKawa nitrowana lub instant, herbata, herbatki owocowe i ziołowe, woda, napoje bezkaloryczne, bezalkoholowe, kawa zbożowa
Sosy przyprawyPieprz, musztarda, zioła, chrzan, przyprawy korzenne, koncentrat pomidorowy

Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach

Produkty i potrawy
Produkty zbożoweRyż biały, płatki kukurydziane, kasza jaglana
WarzywaZiemniaki
OwoceOwoce suszone, soki owocowe
NabiałMleko półtłuste, sery: Brie, Camembert, Mozarella, Feta, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu, dwa całe jaja na tydzień
Ryby i owoce morzaRyby smażone na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek, małże i homary
MięsoWędliny typu polędwica i szynka (bez tłuszczu) drobiowe, wołowe, wieprzowe
TłuszczeOleje zawierające kwasy wielonienasycone, np.: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z pestek winogron, krokoszowy; margaryny miękkie (nieuwodórnione), margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu
DeseryDżem niskosłodzony
NapojeAlkohol, kakao, niskotłuszczowe napoje czekoladowe niesłodzone
Sosy przyprawySosy sałatkowe niskotłuszczowe (np. na bazie chudego jogurtu)

Produkty przeciwwskazane

Produkty i potrawy
Produkty zbożoweRogaliki francuskie, pieczywo białe, paluszki słone, krakersy
WarzywaFrytki, warzywa konserwowane, chipsy
OwoceOwoce kandyzowane i w syropie
NabiałTłuste mleko, śmietana, mleko skondensowane, zabielacze do kawy, sery pełnotłuste, jogurt pełnotłusty, kremowy
Ryby i owoce morzaRyby smażone na innych tłuszczach niż wymienione, kawior, krewetki, kalmary
MięsoMięso z widocznym tłuszczem, gotowe mięso mielone, kaczki, gęsi, kiełbasy, salami, pasztety, wątroba
TłuszczeMasło, smalec, słonina, łój, tłuszcz spod pieczeni, margaryny twarde, olej. palmowy i kokosowy, tłuszcze uwodornione
ZupyZupy zaprawiane śmietaną i innymi tłuszczami
DeseryLody, kremy, torty, wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszteciki), czekolada, batony czekoladowe, cukierki, sosy na śmietanie lub maśle, orzechy i wiórki kokosowe, orzechy solone
NapojeCzekolada, kawa ze śmietanką, gotowana kawa, kawa po turecku, napoje słodzone
Sosy przyprawyMajonez, sól dodana, sosy i kremy sałatkowe, sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz